W dniu 17 maja w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Krynkach odbyły się interaktywne warsztaty prowadzone przez studentów z Ukrainy, Włoch i Turcji. Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z historią, geografią i kulturą krajów z których pochodzą Yuliia, Luca i Asli.
Uczestnictwo w warsztatach było lekcją otwartości i tolerancji. Wolontariusze prezentowali zdjęcia, filmiki oraz opowiadali ciekawostki z codziennego życia. Dla młodzieży była to „żywa" lekcja języka angielskiego. Zaproszeni goście mieli okazję spróbowania tradycyjnych polskich potraw przygotowanych przez uczniów. Największą atrakcją były dla nich warsztaty kulinarne w języku angielskim – „Polish Your Kitchen", podczas których mieli szansę spróbować swoich sił w lepieniu pierogów. Podsumowaniem kulinarnych wysiłków była wspólna degustacja. Pobyt wolontariuszy był dla wszystkich bardzo cennym doświadczeniem. Organizatorkami wydarzenia były panie: Iwona Łata, Bożena Kozłowska oraz Anna Gorzelak.
w 1843 roku, w zakładzie metalurgicznym - tzw. pudlingarni oraz walcowni w Brodach pracowało 60 robotników? W ciągu roku przetapiano tu ok. 2 600 ton żelaza handlowego.
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...